Safra Kesesi Cerrahisi

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi nedir, safra kesesi nerede bulunur?

Safra kesesi, karnın sağ üst bölgesinde karaciğerin hemen altında bulunan armut şeklindeki bir organdır. Bağırsaklara salgıladığı sarı-yeşil renkteki safra ile vücudun sindirim işlevlerine önemli katkıda bulunur.

Safra kesesi taşı nedir?

Kolelitiazis olarak tanımlanan safra kesesinde taş oluşumu, genellikle gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ancak dünyanın her kesiminde tespit edilebilen bir problemdir. Ortaya çıkma sıklığı yaş ile birlikte artış gösterir.
Safra kesesi taşları, bu sindirime yardımcı safranın içeriğinde çok yüksek düzeyde kolesterol bulunması sonucu katılaşarak çökelti oluşturması sonrası meydana gelir. Taşların boyutu ve sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Safra kesesi hastalıkları, genellikle safra kesesinin içindeki taşlar, iltihaplanma, enfeksiyon veya diğer sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalıkların belirtileri çeşitlilik gösterir ve zamanında tanı ve tedavi önemlidir.

Safra Kesesi Taşları:
Şiddetli karın ağrısı, özellikle sağ üst kısımda.
Mide bulantısı ve kusma.
Yiyecek tüketimine bağlı olarak ağrıda artış.
Sarılık belirtileri (cilt ve göz beyazlarında sararma).
İştahsızlık.
Akut Kolesistit (Safra Kesesi İltihabı):
Şiddetli karın ağrısı.
Yüksek ateş ve titreme.
Mide bulantısı ve kusma.
Karın dokunulduğunda hassasiyet.
Kronik Kolesistit:
Sürekli olarak tekrarlayan karın ağrısı.
Sindirim problemleri (özellikle yağlı yiyeceklerin sindiriminde zorluk).
Bulantı ve mide ekşimesi.
Safra Kesesi Polipleri:
Genellikle belirti vermezler, ancak büyüdükçe karın ağrısı ve rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Nadiren, büyük polipler safra kanallarını tıkayarak sarılığa neden olabilir.

Safra Kesesi Kanseri:
İlk aşamalarda belirti vermeyebilir.
İlerledikçe karın ağrısı, iştah kaybı, kilo kaybı, halsizlik, sarılık gibi belirtiler görülebilir.
Bu belirtiler, safra kesesi hastalıklarının genel belirtileri olup, her bireyde farklı şiddette görülebilir. Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçı sizde varsa, derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir. Doğru teşhis ve tedavi ile birlikte, safra kesesi hastalıkları etkili bir şekilde yönetilebilir.

Safra taşı tanı ve tedavi yöntemleri

Safra kesesinde taş olduğu nasıl teşhis edilmektedir? 

Safra kesesinde taş varlığını araştırmak için en uygun tanı metodu karın ultrasonudur. Kolay uygulanabilmesi ve hiçbir yan etkisinin olmaması yöntemin en önemli avantajlarıdır. Karın ultrasonu ile %98 oranında bir başarıyla safra kesesi taşlarının tespiti mümkündür. Aç durumdayken yapılan bu tetkikle safra kesesinde gelişen taşların sayısı, boyutu gibi pek çok özellik hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. 

Ameliyatta safra kesesindeki taşlar mı alınıyor? 

Safra kesesi ameliyatı olacak hastaların en çok merak ettikleri konuların başında bu soru gelmektedir. Safra kesesinde bir kez taş oluştuğu zaman bu aynı zamanda safra kesesinin işlevinde bir sorunun olduğunu da bize göstermektedir. Dolayısıyla sadece taşlar alınırsa bir süre sonra yeni taş teşekkülü kaçınılmazdır. Bu yüzden safra kesesi ameliyatında sadece taşlar değil, safra kesesi tümüyle alınmaktadır. 

Açık ameliyat mı, kapalı (Laparoskopik) ameliyat mı daha iyidir? 

Bu sorunun cevabı tartışmasız kapalı ameliyattır. Ancak bazı durumlarda ameliyatın kapalı olarak yapılabilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda elbette açık ameliyat tercih edilecektir. Daha önceden açık yöntemle üst karın bölgesinden ameliyat geçirmiş hastalarda, safra kesesi ameliyatı kapalı yöntemle gerçekleşmeyebilir. Bazen de safra kesesindeki taşın sebep olduğu iltihaplanmalar, safra kesesinde aşırı yapışıklıklara neden olarak kapalı cerrahiye izin vermeyebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, cerrah kapalı başladığı ameliyatı açık yönteme çevirerek işleme devam etmek zorunda kalabilir. 

Laparoskopik yöntemin avantajları nelerdir? 

Laparoskopik yöntem, 3-4 adet yarım ve bir santimetrelik delikler yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden açık yöntemdeki büyük kesinin yarattığı ağrı ile kıyaslandığında laparoskopik cerrahi çok daha konforlu bir ameliyat sonrası dönem yaşatmaktadır. Ayrıca laparoskopik cerrahi uygulamasının ertesi günü hasta taburcu edilebilirken, açık cerrahide bu dönem çok daha uzundur. Elbette bu durum kişinin normal yaşantısına dönme süresini de çok etkilemektedir. Bir diğer konu ameliyat yerinde fıtık gelişme olasılığıdır. Bu risk açık cerrahide laparoskopik cerrahiye nazaran çok daha fazladır. 

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Laparoskopik kolesistektomi sonrasında hastalar 24 saat gözetim altında tutulmakta ve daha sonra taburcu edilmektedir. Hastaların durumuna bağlı olarak taburcu süresi 1-2 günü bulabilmektedir. Açık ameliyat ise taburcu süresi biraz daha uzundur.
Ameliyat sonrasında hastalar kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilirler. Bu süreçte ağır işlerden ve aktivitelerden kaçınmak önemlidir.

Safra kesesi ameliyatı kaç günde iyileşir?
Safra kesesi ameliyatı iyileşme süresi insanlarda farklılık gösterebilir ve birçok faktöre bağlıdır. Örneğin, kişinin genel sağlık durumu, ameliyat türü ve ameliyat sonrası takip edilen tedavi programı gibi faktörler iyileşme süresini etkileyebilir.

Op. Dr. Nail Ömer - Uzmanlık Alanları

Obezite ve Metabolik Cerrahi
  • Mide Balonu
  • Tüp Mide Ameliyatı
  • Roux-en-Y Gastrik Bypass
  • Mini gastrik bypass
Genel ve Laparoskopik Cerrahi
Onkolojik Cerrahi
  • Mide Kanseri
  • İnce bağırsak tümörleri
  • Kolon Kanseri
  • Rektum Kanseri
Endoskopi
  • Kolonoskopi
  • Gastroskopi
  • Rektoskopi

Op. Dr. Nail Ömer

General and Bariatric Surgery

Detaylı bilgilendirme ve randevu için lütfen iletişime gecin >

İletişim

(+90) 507 981-2722

info@nailomer.com

Online Meeting

Linkler

Obezite ve Metabolik Cerrahi

Tüp Mide Ameliyatı

Onkolojik Cerrahi

İletişim

KVKK

Randevu 

Online Randevu

444 1 300

Merkez Mah. Çukurçeşme Caddesi No:51 Gaziosmanpaşa İSTANBUL

Sitede yer alan içerik, tıbbi ve cerrahi konular hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcıları bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin veya konsültasyonunun yerini alamaz. Sitede yer alan içerik, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler, bilgi, yorum ve görüntüler, kişileri bilgilendirme amaçlı olup; reklam, tanı ve tedaviye dönük yönlendirme amacı taşımamaktadır.

WhatsApp